Build
Νερό με λάσπες λιμνάζει στον Πεδιαίο
Διαπιστώθηκε ότι προέρχεται από τον χώρο του παλιού νοσοκομείου της πρωτεύουσας και προφανώς σχετίζεται με τις εργασίες για την ανέγερση του νέου μουσείου
Νερό με λάσπες λιμνάζει στον Πεδιαίο
Ένα ασυνήθιστο για την εποχή φαινόμενο παρατήρησαν πολίτες οι οποίοι περπάτησαν τις τελευταίες ημέρες κατά μήκος του Πεδιαίου, εντός των δημοτικών ορίων της Λευκωσίας. Συγκεκριμένα, είδαν συνεχόμενη ροή νερού να βγαίνει μέσα από σωλήνες και να διαχέεται στο έδαφος.

Με μια προσεκτικότερη ματιά παρατήρησαν ότι έπεφτε και μικρή ποσότητα λάσπης, μαζί με το νερό, ποσότητες του οποίου συσσωρεύτηκαν σε σημεία του -στεγνού το καλοκαίρι- ποταμού, με τους αυτόπτες μάρτυρες μάλιστα να διακρίνουν σκουρόχρωμες ουσίες να επιπλέουν. Περιέγραψαν ουσιαστικά, λιμνάζοντα νερά.

Γεγονός που ήχησε σαν καμπανάκι, όχι μόνο στα αυτιά των ατόμων που ενώ διέσχιζαν το μονοπάτι, έβλεπαν παραδίπλα αυτή την εικόνα, αλλά και σε περιβαλλοντικούς φορείς. Το πρώτο που εύλογα διερωτήθηκαν όλοι είναι από πού προέρχεται αυτό το νερό, εάν έχει ελεγχθεί και σε ποιον δόθηκε η απαιτούμενη από τον νόμο άδεια για να το ρίχνει στο ποτάμι.

Απλώς το ξεφορτώνονται
Όπως διαπιστώθηκε, το νερό που διοχετεύεται στον Πεδιαίο προέρχεται από τον χώρο του παλιού νοσοκομείου της πρωτεύουσας. Σχετίζεται προφανώς με τις εργασίες για την ανέγερση του νέου μουσείου, που περιλαμβάνουν και σκάψιμο. Εκ πρώτης όψεως, δεν έχει διαφανεί να διεξάγεται διαδικασία φιλτραρίσματος του νερού, πριν οι αντλίες το ξεφορτωθούν στον ποταμό.

«Θα την καταστρέψουν»
Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, θέλοντας να αναδείξει το πρόβλημα, προχώρησε σε καταγγελία για το περιστατικό στο αρμόδιο κυβερνητικό τμήμα, τονίζοντας μεταξύ άλλων την έντονη ανησυχία του πως «θα καταστρέψουν τη ζωή στον Πεδιαίο. Ρίχνουν τεράστιες ποσότητες νερού και λάσπες που προέρχονται από τα κατασκευαστικά έργα στο παλιό νοσοκομείο όπου κτίζεται το μουσείο», σημείωσε σε ανάρτησή του στα social media.

Χωρίς έλεγχο και άδεια
Μιλώντας με το Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων, ο Χαράλαμπους Θεοπέμπτου διαπίστωσε πως δεν γνώριζαν για το γεγονός. Συνεπώς ούτε οι απαιτούμενοι έλεγχοι και αναλύσεις διεξήχθησαν, ούτε και αδειοδοτήθηκε ο οποιονδήποτε για να ρίχνει νερό στον Πεδιαίο. Μια έγκριση που προαπαιτείται βάσει του νόμου.

  • νέο μουσείο
  • Τμήμα Υδάτων
  • Πεδιαίος