Business Tech
Στην Κύπρο Google και Microsoft εντός του μήνα
Στην Κύπρο Google και Microsoft εντός του μήνα

Τα εγκαίνια στις 26 του μήνα του Κέντρου Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων γνωστοποίησε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτηρίζοντας το… ΚΕΠ για τις επιχειρήσεις ως ένα ισχυρό εργαλείο για λιγότερη γραφειοκρατία, καλύτερη εξυπηρέτηση και μια Κύπρο πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Οι πιο πάνω αναφορές έγιναν στο πλαίσιο της ομιλίας του στη ετήσια γενική συνέλευση της ΟΕΒ όπου γνωστοποίησε επίσης την κάθοδο εντός του μήνα στην Κύπρο κι άλλων αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών σε συνέχεια των επαφών που είχε πρόσφατα στις ΗΠΑ. «Σε συνέχεια της επίσκεψης στις ΗΠΑ  η Amazon επισκέφθηκε την Κύπρο στις 14-15/4 και η Plug & Play στις 5-6/5. Στις 8-9/5 επισκέπτονται την Κύπρο η Tenstorrent, στις 19/5 η Microsoft & στις 20/5 η Google. Η πατρίδα μας αναδεικνύεται ως προορισμός επενδύσεων στον τομέα της Τεχνολογίας», έγραψε σε ανάρτησή του στο X o Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

«Έρχονται πολύ συγκεκριμένα, για να ανοίξουν στη χώρα μας κέντρα έρευνας και καινοτομίας, να εργοδοτήσουν συμπατριώτες μας, και όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της υπεύθυνης οικονομικής πολιτικής», ανέφερε για το θέμα στην ομιλία του στη συνέλευση της ΟΕΒ ο ΠτΔ, από την οποία απουσίαζε πάντως οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα της ΑΤΑ. Θέμα στο οποίο αναφέρθηκε στη χθεσινή του ομιλία στο συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ κάνοντας λόγο για δικαιότερη κατανομή της.

Ακολουθεί αυτούσια η ομιλία του ΠτΔ στη σημερινή συνέλευση της ΟΕΒ: 

Είναι, όπως πάντοτε, με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω με σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), μιας διαχρονικά υπεύθυνης και αξιόπιστης φωνής στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας. Έναν σταθερό και σοβαρό θεσμικό εταίρο της Πολιτείας, ο οποίος διαχρονικά συμβάλλει ουσιαστικά τόσο στον δημόσιο διάλογο όσο και στη χάραξη πολιτικής, ειδικότερα σε θέματα της οικονομίας και της κοινωνίας μας, γενικότερα.

Η παρουσία μου στη σημερινή συνέλευση αποδεικνύει και την έντονή μας πεποίθηση και την ανάγκη για έναν συνεχή και ουσιαστικό διάλογο μαζί σας για τη συνδιαμόρφωση πολιτικών που βασίζονται στις πραγματικές ανάγκες της επιχειρηματικής κοινότητας, σε εκείνες τις πολιτικές που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας και θα οδηγήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη στη χώρα μας.

Γνωρίζετε καλά, έχετε δει συγκεκριμένα δείγματα γραφής ότι από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας θέσαμε ως προτεραιότητα την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της κυπριακής οικονομίας, και χαίρομαι ιδιαίτερα που σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια η επιχειρηματική κοινότητα της χώρας μας στο σύνολό της είναι συνεργάτης και συνοδοιπόρος στην υλοποίηση του συλλογικού οράματος για τη δημιουργία μιας Κύπρου σύγχρονης, βιώσιμης, ανταγωνιστικής και καινοτόμου.

Για  εμάς δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία για το γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρχει ανθεκτική οικονομία χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη σε οποιαδήποτε χώρα, χωρίς ισχυρή ιδιωτική πρωτοβουλία. Και δεν μπορεί να υπάρξει υγιής κοινωνική συνοχή χωρίς ευκαιρίες για όλους. Είναι αυτή η βασική αρχή που διέπει τις πολιτικές μας σε όλα τα επίπεδα: από τη φορολογία και τις επενδύσεις, μέχρι την απασχόληση, την ενέργεια, την ψηφιοποίηση και την πράσινη μετάβαση.

Το σημερινό διεθνές περιβάλλον εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα. Οι γεωπολιτικές εντάσεις, η παρατεταμένη κρίση στη Μέση Ανατολή, η αβεβαιότητα στην Ουκρανία σε συνέχεια της ρωσικής εισβολής, η αστάθεια στις αγορές ενέργειας  και οι αναταράξεις στο διεθνές εμπόριο είναι μερικά, τα οποία δημιουργούν μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις. Η χώρα μας, παρά το μικρό της μέγεθος δεν είναι απομονωμένη από τις επιπτώσεις αυτών των γεωοικονομικών και γεωπολιτικών εξελίξεων.

Αντιθέτως, γνωρίζουμε καλά ότι η σταθερότητα και η ευημερία μας εξαρτώνται και από την ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε, να καινοτομούμε και να ενισχύουμε τη θέση μας σε ένα ρευστό και ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον. Και, προπαντός, να είμαστε ανθεκτικοί και ανταγωνιστικοί. Διάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις δύο συνεντεύξεις του Προέδρου της ΟΕΒ το Σαββατοκύριακο που αναφέρονται στο θέμα της ανθεκτικότητας και των επιπτώσεων που θα δούμε τα επόμενα χρόνια. Μόνο αν είμαστε ανθεκτικοί και ανταγωνιστικοί θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις όποιες προκλήσεις. 

Οι πολλαπλές και πολυεπίπεδες σημερινές προκλήσεις αποδεικνύουν την ορθότητα της υπεύθυνής μας πολιτικής, μακριά από λαϊκίστικες προσεγγίσεις και πολιτικές που στο παρελθόν πληρώσαμε όλοι πολύ ακριβά. Μιας πολιτικής, η οποία με την ενίσχυση και του διπλωματικού μας αποτυπώματος –δεν μπορεί να υπάρξει διαχωρισμός της εσωτερικής με την εξωτερική μας πολιτική– έχει θεμελιώσει την άποψη ότι η χώρα μας είναι στην πράξη, και όχι στα λόγια, πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο και πολλά πλεονεκτήματα και για την οικονομία στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, είμαστε περήφανο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και η ενότητα της ευρωπαϊκής μας οικογένειας αποτελεί την πιο ισχυρή μας άμυνα για αντιμετώπιση των διεθνών εξελίξεων, αλλά και των όποιων τάσεων από μερικούς για εσωστρέφεια και προστατευτισμό. Και είναι θετικό που αυτή η ενότητα στην ΕΕ έχει αρχίσει, ήδη, έστω και λόγω εξωγενών παραγόντων, να μετουσιώνεται σε πράξη μέσα από μια συστηματική και επιταχυνόμενη προσπάθεια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Ένωσης και μείωσης της γραφειοκρατίας, η οποία αποτελεί τροχοπέδη στην ενίσχυση της παραγωγικότητας.  Και η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026 αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να τρέξουμε περισσότερο αυτά τα θέματα, να αναδείξουμε περαιτέρω τον ρόλο μας ως ενεργό μέλος της ΕΕ, ως ένας πραγματικά αξιόπιστος εταίρος που προωθεί ουσιαστικά την ευρωπαϊκή ατζέντα και τις όποιες σχετικές πρωτοβουλίες.

Μια από αυτές τις πρωτοβουλίες, η «Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προτείνει ένα σαφές στρατηγικό πλαίσιο για μια Ευρώπη πιο ανταγωνιστική, με λιγότερη γραφειοκρατία. Μέσα από τη στοχευμένη αξιοποίηση αυτού του πλαισίου και κινούμενη γρήγορα και άμεσα, χωρίς χρονοβόρες συζητήσεις, η ευρωπαϊκή οικονομία μπορεί να  ενισχύσει την ανθεκτικότητά της και να είναι σαφώς καλύτερα προετοιμασμένη να πρωταγωνιστεί, και όχι απλώς να ακολουθεί, να μπορεί με επιτυχία να απορροφά εξωτερικούς κραδασμούς και παγκόσμιες αναταράξεις, χωρίς να είναι ουραγός των εξελίξεων.

Την ίδια στιγμή, σε εθνικό επίπεδο, η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει την παρούσα κατάσταση με σοβαρότητα, με συγκεκριμένο σχέδιο και με τόλμη. Σε αυτό το πλαίσιο, πορευτήκαμε από την πρώτη ημέρα ανάληψης της διακυβέρνησης και συνεχίζουμε στη βάση του τρίπτυχου: δημοσιονομική υπευθυνότητα, ισχυρό χρηματοπιστωτικό σύστημα και διαρκείς και τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Πάνω ακριβώς σε αυτούς τους πυλώνες οικοδομούμε το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας. Και το κάνουμε με συνέπεια και μεθοδικότητα.

Και χαίρομαι, γιατί σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια πορευόμαστε μαζί και τα αποτελέσματα είναι εμφανή και στους πλέον δύσπιστους από την  πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας. Η Κύπρος αλλάζει στην πράξη, μέσα από στρατηγικό σχεδιασμό, αποφασιστικότητα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Το 2024 πετύχαμε ρυθμό ανάπτυξης 3,4%, από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη, ενώ η πρόβλεψη για το 2025 είναι γύρω στο 3%. Η ανεργία υποχώρησε κάτω από το 5%, με τη  νεανική ανεργία να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση ανάμεσα στις χώρες τις ΕΕ, και την απασχόληση να έχει φτάσει το 80%. Παράλληλα, μέσα από την υπεύθυνη δημοσιονομική μας πολιτική, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2024 ξεπέρασε το 4%, ενώ το δημόσιο χρέος έχει μειωθεί σημαντικά  με στόχο, ο οποίος είναι εφικτός, να διαμορφωθεί κάτω από το 60% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) μέχρι το 2026. Και αυτά εν μέσω δύο πολέμων και με ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα και προκλήσεις.

Την ίδια στιγμή, ψήφο εμπιστοσύνης της υπεύθυνης δημοσιονομικής μας πολιτικής αποτελούν και οι συνεχείς αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι μάς κατατάσσουν πλέον στην επενδυτική βαθμίδα Α, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επισημαίνει ότι η Κύπρος διαθέτει οικονομία «ευέλικτη, ανθεκτική και με σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης». Επαναλαμβάνω ότι αυτές οι εξελίξεις έχουν ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογιστούμε τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στο διεθνές περιβάλλον, στη γεωπολιτική σκηνή και τις συνέπειες που επιφέρουν για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και τα οικονομικά δεδομένα ισχυρών κρατών μελών της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, θέλω να το ξεκαθαρίσω, και με αυτό τον τρόπο να απαντήσω και σε κάποια επιχειρήματα, ότι τα όσα έχω προαναφέρει δεν μπορούν να συνοψιστούν στα όσα ισχυρίζονται κάποιοι για τους δικούς τους λόγους ότι στη χώρα μας απλώς ευημερούν οι αριθμοί. Η ανοδική πορεία της οικονομίας και οι συνεχείς αναβαθμίσεις μεταφράζονται σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, απτά πλεονεκτήματα για τις επιχειρήσεις, για τα νοικοκυριά και για το σύνολο του κυπριακού λαού, όπως:

Προσέλκυση υψηλής ποιότητας επενδύσεων που δημιουργούν νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά. Και το είδαμε στην πράξη με τις πρόσφατες επαφές μας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) με την Υφυπουργό παρά τω Προέδρω και τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. Σε συνέχεια των επαφών μας, είχαμε στην Κύπρο στις 14 και 15 Απριλίου την Amazon, στις 5 και 6 Μαΐου την Plug and Play, και θα έχουμε και άλλες εταιρείες όπως η Microsoft, η Google κ.ά. Έρχονται πολύ συγκεκριμένα, για να ανοίξουν στη χώρα μας κέντρα έρευνας και καινοτομίας, να εργοδοτήσουν συμπατριώτες μας, και όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της υπεύθυνης οικονομικής πολιτικής.

Την ίδια στιγμή, για να απαντήσω σε όσους λένε ότι ευημερούν μόνο οι αριθμοί, η κατάσταση της οικονομίας έφερε χαμηλότερα επιτόκια, καθώς οι χώρες με ισχυρές πιστοληπτικές αξιολογήσεις τείνουν να απολαμβάνουν πιο ευνοϊκούς όρους δανεισμού.

Βελτιωμένη οικονομική σταθερότητα, οδηγώντας σε μεγαλύτερη εργασιακή ασφάλεια και βελτιωμένους μισθούς.

Και φυσικά, η ισχυρή, καλή οικονομία δίνει τη δυνατότητα στο Κράτος να ασκεί στοχευμένη κοινωνική πολιτική και να επενδύει σε τομείς, όπως η Υγεία, η Παιδεία, το Κράτος Πρόνοιας, ο Ψηφιακός μετασχηματισμός και, γενικότερα, πολιτικές προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού.

Τα όσα προανέφερα, θέλω να τονίσω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, δεν μας οδηγούν σε εφησυχασμό. Κάτι τέτοιο θα ήταν τεράστιο λάθος. Ο στόχος μας, και εκείνο που έχει σημασία, είναι να χτίσουμε ένα οικονομικό μοντέλο βιώσιμο, ανθεκτικό και ανταγωνιστικό. Ένα μοντέλο που ενσωματώνει την καινοτομία, τη γνώση, αλλά και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα και την κοινωνική συνοχή. Για να πετύχουμε ένα τέτοιο μοντέλο υλοποιούμε ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο. Για παράδειγμα, εφαρμόζουμε μέσω του Invest Cyprus εκστρατεία αποκατάστασης της φήμης και αξιοπιστίας της χώρας μας στο εξωτερικό. Και σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια, που χαίρομαι να πω φέρνει αποτελέσματα, σας θέλουμε όλους συμμάχους. Για μια  ενιαία φωνή, με ενιαίο αφήγημα,  για να προβάλλουμε διεθνώς τη νέα εικόνα: την Κύπρο της διαφάνειας, της τεχνολογίας, της ποιότητας, της καινοτομίας.

Αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της στρατηγικής αποτελεί και η προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων. Στις πρόσφατες επισκέψεις μας στις ΗΠΑ –Νέα Υόρκη, Χιούστον και Silicon Valley–  διαπιστώσαμε τη θετική μεταστροφή της εικόνας της χώρας μας και το πραγματικό ενδιαφέρον για παραγωγικές και ποιοτικές επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, οι οποίες συνοδεύονται με τη δημιουργία νέων, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Σε όλες τις συναντήσεις η πιο βασική ερώτηση ήταν και το τι ταλέντο, ειδικότερα σε νέες τεχνολογίες, υπάρχει στην Κύπρο. Και στο πλαίσιο αυτό, αλλά λαμβάνοντας υπόψη και το ότι η ανεργία βρίσκεται από το 2008 για πρώτη φορά κάτω από 5%, στις 21 Μαΐου 2025, εγκαινιάζουμε στο Λονδίνο την εκστρατεία Brain Gain, για να προσελκύσουμε ταλαντούχους Κύπριους που εργάζονται στο εξωτερικό και να τους δώσουμε το κίνητρο να επιστρέψουν, να δημιουργήσουν και να συνεισφέρουν στο μέλλον της χώρας μας. Και χαίρομαι διότι μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή για την εκδήλωση πέραν των 550 συμπατριωτών μας που εργάζονται στο Λονδίνο, λέγοντας ότι ενδιαφέρονται να εξετάσουν την προοπτική επιστροφής στην Κύπρο.

Ένα διαχρονικό αίτημα της ΟΕΒ, απόλυτα κατανοητό, απόλυτα δικαιολογημένο, είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας και η δημιουργία ενός πραγματικά ελκυστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Προς αυτήν την κατεύθυνση, και ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες τόσο των ντόπιων όσο και των ξένων επενδυτών και επιχειρηματιών, θέλω να ανακοινώσω σήμερα ότι στις 26 Μαΐου 2025, εγκαινιάζουμε τη λειτουργία του Κέντρου Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, ενός σημαντικού εργαλείου για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για μια Κύπρο με λιγότερη γραφειοκρατία και καλύτερη εξυπηρέτηση, με επίκεντρο τις ανάγκες των επιχειρήσεων και των επενδυτών. Το Κέντρο θα αποτελέσει το κεντρικό σημείο επαφής του επενδυτή, Κύπριου και ξένου, με την Κυβέρνηση για θέματα πληροφόρησης και απαραίτητης αδειοδότησης επενδύσεων. Αντί να γίνεται μια αίτηση και το αρμόδιο Υπουργείο να τη στέλνει σε όλα τα Υπουργεία με επιστολή, να περιμένει απαντήσεις, να κάνει υπενθυμίσεις, φέρνουμε όλους όσοι ασχολούνται με την αδειοδότηση από τα διάφορα Υπουργεία πλέον σε έναν χώρο, για να λαμβάνονται άμεσα οι αποφάσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο, για το 2025, προτεραιότητα αποτελεί και η ψήφιση του φορολογικού μετασχηματισμού που παρουσιάσαμε τον περασμένο Φεβρουάριο και, ο οποίος αποτελεί κομβικό εργαλείο και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων. Ήταν ένας βασικός μας στόχος μέσα από τη φορολογική μεταρρύθμιση, και ανταποκρινόμενοι και στα δικά σας αιτήματα να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των κυπριακών επιχειρήσεων και να αντιμετωπίσουμε και φαινόμενα που μπορούν να χαρακτηριστούν και ως αθέμιτος ανταγωνισμός.

Με την κατάργηση της λογιζόμενης διανομής μερισμάτων και τη μείωση του φόρου άμυνας στα μερίσματα, κάτι που από την πρώτη συνάντησή μας μού είχατε θέσει, μειώνεται το φορολογικό βάρος για εκατοντάδες κυπριακές επιχειρήσεις, ενώ απελευθερώνεται πολύτιμη ρευστότητα που μπορεί, και ελπίζουμε, να κατευθυνθεί σε νέες κεφαλαιουχικές επενδύσεις. Η μεταρρύθμιση δεν περιορίζεται μόνο σε ελαφρύνσεις. Εισάγει στοχευμένα φορολογικά κίνητρα για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις. Επενδύσεις σχετικές με τεχνολογική αναβάθμιση, ενεργειακή απόδοση και μετάβαση σε κυκλική οικονομία. Ανάμεσα στους μεγάλους στόχους μας είναι η φορολογία να γίνεται μοχλός μετάβασης και να ενισχύει την προσπάθειά μας για το νέο οικονομικό μοντέλο. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι προχωράμε με τάχιστο ρυθμό με στόχο την ολοκλήρωση των νομοσχεδίων, και είμαι σίγουρος ότι και η Βουλή των Αντιπροσώπων θα πράξει ό,τι χρειάζεται για την έναρξη εφαρμογής του νέου φορολογικού πλαισίου από την 1η Ιανουαρίου του 2026 και οι συζητήσεις για τον φορολογικό μετασχηματισμό να μείνουν εκτός της αναμενόμενης προεκλογικής εκστρατείας.

Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι το ενεργειακό κόστος παραμένει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών μας. Η προσπάθειά μας προς αυτήν την κατεύθυνση είναι πολυεπίπεδη, κάποια εξαρτώνται από εμάς κάποια από τρίτους και, ναι, είμαι αισιόδοξος ότι θα αντιμετωπίσουμε και αυτή τη μεγάλη πρόκληση. 

Ανάμεσα σε άλλα:

Προχωρήσαμε με την παροχή κινήτρων για ενίσχυση της αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και της ενεργειακής απόδοσης μέσω συγκεκριμένων χορηγιών.

Βρισκόμαστε στο στάδιο της δοκιμαστικής αγοράς και ολοκληρώνoνται οι απαραίτητοι έλεγχοι για άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, αμέσως μετά το πέρας της θερινής περιόδου, για να αποφύγουμε τυχόν προκλήσεις λόγω καλοκαιρινής περιόδου.

Ενεργοποιήσαμε Σχέδιο για την αποθήκευση ενέργειας από υφιστάμενα πάρκα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώθηκε στο τέλος Απριλίου, και σύντομα θα αρχίσει η χρηματοδότηση των συστημάτων. Πρόσθετα, προχωράμε, μετά και από την ψήφιση της απαραίτητης νομοθεσίας στην εγκατάσταση και κεντρικού συστήματος αποθήκευσης που θα μας βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να λύσουμε προβλήματα που προκύπτουν.

Επιπρόσθετα, όπως ανακοίνωσα κατά τον Ετήσιο Προγραμματισμό για το 2025, βρίσκεται στο στάδιο διαμόρφωσης νέο Σχέδιο Αποθήκευσης ΑΠΕ στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.

Προωθείται και η αναβάθμιση του ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού της Δεκέλειας.

Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση που μου αναφέρατε σε όλες τις συναντήσεις που είχαμε είναι η εξεύρεση του κατάλληλου εργατικού δυναμικού για τις επιχειρήσεις. Αποτελεί γεγονός ότι –απόρροια της οικονομικής μας υπευθυνότητας και, κατ’ επέκταση της ανάπτυξης– έχουμε πετύχει σημαντική μείωση της ανεργίας και είμαστε στην ευχάριστη θέση να μιλάμε για συνθήκες πλήρους απασχόλησης μέσα στο 2025. Η περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη, όμως, που όλοι επιδιώκουμε απαιτεί και το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζουμε και χειριζόμαστε.

Έχουμε, ήδη, εγκρίνει την αναθεωρημένη στρατηγική για την απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες με στόχο την αποτελεσματική στόχευση στη βάση των πραγματικών αναγκών των επιχειρήσεών μας και της αγοράς εργασίας και όπου οι ανάγκες δεν καλύπτονται από την εγχώρια αγορά. Ταυτόχρονα, έχουμε εμπλουτίσει τον κατάλογο των επαγγελμάτων, στα οποία θα εφαρμόζεται κατ’ εξαίρεση αυξημένη ποσόστωση απασχόλησης αλλοδαπών εργατών, όπως επίσης έχουμε εγκρίνει τη δυνατότητα κινητικότητας των εργαζομένων για τοποθέτηση σε υποστατικά του ίδιου εργοδότη, καθώς επίσης την αύξηση του ποσοστού αποκοπής από τις ακαθάριστες απολαβές του εργαζομένου για σκοπούς στέγασης από 10% σε μέχρι 25%.

Έχει επίσης υπογραφεί σχετική συμφωνία με την Αίγυπτο, η οποία ξεκινά να εφαρμόζεται από τον τομέα της γεωργοκτηνοτροφίας, και βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση με την Ινδία για υπογραφή σχετικής συμφωνίας για εξασφάλιση εργατικού δυναμικού όπου προκύπτουν ανάγκες.

Την ίδια στιγμή, η βελτίωση της εξυπηρέτησης για όλα τα εργασιακά θέματα αποτελεί βασική μας προτεραιότητα και χαίρομαι γιατί πετύχαμε σημαντική βελτίωση τόσο στην ταχύτητα, αλλά και στην εξυπηρέτηση όσον αφορά στα επιδόματα. Ενδεικτικά, να αναφερθώ στα ανεργιακά επιδόματα που πλέον καταβάλλονται κατά μέσο όρο μέσα σε ενάμιση μήνα, και στα αιτήματα για εργοδότηση αλλοδαπών που διεκπεραιώνονται εντός έξι εβδομάδων. Εντός του 2025, έχει τεθεί ως στόχος όλα τα επιδόματα να καταβάλλονται εντός ενός μηνός.

Σημαντική προτεραιότητα στις προσπάθειές μας να μειώσουμε τον αντίκτυπο του αυξημένου κανονιστικού φόρτου στην αγορά, αλλά και να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά και την παραγωγικότητα, είναι φυσικά και ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η διευκόλυνση της αλληλεπίδρασης μεταξύ κράτους και πολιτών/επιχειρήσεων.

Κύριες δράσεις για το 2025 περιλαμβάνουν τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των δημόσιων Υπηρεσιών με διαδικτυακές πλατφόρμες για την υποβολή αιτήσεων, τη βελτίωση της ψηφιακής υποδομής και την εκπαίδευση των εργαζομένων, καθώς και τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των κυβερνητικών συστημάτων για καλύτερη συνεργασία.

Μία πρωτοβουλία, η οποία μας βοήθησε πάρα πολύ να αντιμετωπίσουμε αυτήν τη μεγάλη πρόκληση, το Μεταναστευτικό, αφού μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 τα συστήματα του Υπουργείου Εσωτερικών δεν ήταν συνδεδεμένα με τα συστήματα του Υπουργείου Εργασίας, και αυτό δεν μας βοηθούσε να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη πρόκληση που λέγεται Μεταναστευτικό. Άρα, βασικός μας στόχος είναι η διαλειτουργικότητα όλων των συστημάτων των Υπουργείων μας.

Στο ίδιο πλαίσιο της απλοποίησης του διοικητικού άχθους, προχωρήσαμε στην επέκταση του μέτρου ταχείας αδειοδότησης και για αναπτύξεις, όπως πολυκατοικίες μέχρι 20 διαμερισμάτων ή μέχρι 12 κατοικίες σε 80 μέρες από την 1η Μαρτίου 2025, σε συνέχεια της απόφασής μας για ταχεία αδειοδότηση που υλοποιείται από το 2024. Προχωράμε σταθερά και συστηματικά και με άλλα μέτρα μείωσης της γραφειοκρατίας, ειδικότερα όσον αφορά στην έκδοση αδειών.

Ως εκτελεστική εξουσία, γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε από μόνοι μας. Ούτε και ο ιδιωτικός τομέας από μόνος του. Η επιτυχία έρχεται όταν συνδιαμορφώνουμε, όταν συνεργαζόμαστε. Και αυτή η συνέργεια αποτελεί την πιο σταθερή επένδυση για το μέλλον της χώρας μας.

Η Κύπρος μπορεί να είναι μικρή σε μέγεθος, αλλά είναι μεγάλη σε δυνατότητες. Αν εργαστούμε μεθοδικά, με πνεύμα συνεργασίας και κοινό όραμα, δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα απ’ όσα ίσως φανταζόμαστε σήμερα.

Και σε αυτήν την προσπάθεια η ΟΕΒ και οι επιχειρήσεις της Κύπρου έχουν και θα συνεχίσουν να έχουν τη στήριξή της εκτελεστικής εξουσίας. Όπως αποδείξαμε μέχρι σήμερα, θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σας με σχέδιο, με αποφασιστικότητα και προπαντός με συνέπεια.